Fibromen

Fibromen of steelwratjes zijn goedaardige huidgezwelletjes. Ze komen vooral voor op het gezicht (oogleden), de hals, de borsten, de oksels en in de liezen en zien eruit als kleine, gesteelde bobbeltjes op de huid. Ze maken geen onderdeel uit van de wrattenfamilie. Dat komt doordat ze niet worden veroorzaakt door een virus, wat bij een wrat wel het geval is. De naam ‘steelwratje’ is daarom eigenlijk een verwarrende benaming.

Fibromen

Wat zijn fibromen?

Fibromen zijn goedaardige huidgezwelletjes en staan ook wel bekend als steelwratjes. Deze naam danken ze aan hun verschijningsvorm: ze zijn langwerpig en zien eruit als een soort steeltje aan de huid. Ze zijn huidkleurig of soms ietwat donkerder van kleur. U ziet ze vaak op plekken waar veel wrijving is, zoals in de hals (door een kraag van een blouse of het dragen van een ketting), de liezen en oksels. Ook komen ze voor op het gezicht (oogleden) en de borsten.

Hoe ontstaan fibromen?

Hoe deze gezwelletjes ontstaan is nog niet helemaal opgehelderd. Ongeveer 25 procent van de mensen heeft één of meerdere fibromen. Ze vaak worden geassocieerd met overgewicht en hormonen en ontstaan vooral na de menopauze. Ook is er een relatie met diabetes. Bij oudere mensen komen ze vaker voor. Vooral bij vrouwen met hormoon schommelingen kan men soms tientallen kleine of grotere exemplaren aantreffen. Wrijving is ook vaak een oorzaak, ze zijn niet besmettelijk.

De behandeling van fibromen

Bij SkinFix behandelen we door middel van electro-coagulatie. Er wordt gebruik gemaakt van een minuscuul naaldje. We laten het naaldje in het steeltje van de fibroom glijden om vervolgens enkele seconden stroom te geven. Door de stroom ontstaat er warmte in het steeltje, waardoor de fibroom beschadigt en verwijdert wordt.
Na het verwijderen van de fibromen komt er op de plek een nieuw stukje huid. Deze mag de eerste tijd niet blootgesteld worden aan zonlicht. De kleur trekt langzaam bij en de huid zal weer volledig herstellen.

Last van fibromen? Wij helpen u er vanaf!
Maak direct een afspraak.